Referentna kamatna stopa povećana na 10,95 posto

Bez autora
Nov 12 2012

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je na sednici održanoj u četvrtak, 8. novembra 2012. godine, odlučio da referentnu kamatnu stopu poveća za 0,20 procentnih poena, tako da ona sada iznosi 10,95 posto. Međugodišnja inflacija nastavlja da raste u skladu s projekcijom NBS i njeno kretanje je i dalje iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja.Povećanjem stepena restriktivnosti monetarna politika reaguje na pojačane inflatorne pritiske i sprečavanje prenosa efekata poskupljenja, pre svega hrane, na druge cene.

Referentna kamatna stopa povećana na 10,95 postoIzvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je na sednici održanoj u četvrtak, 8. novembra 2012. godine, odlučio da referentnu kamatnu stopu poveća za 0,20 procentnih poena, tako da ona sada iznosi 10,95 posto.

Međugodišnja inflacija nastavlja da raste u skladu s projekcijom NBS i njeno kretanje je i dalje iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja. Povećanjem stepena restriktivnosti monetarna politika reaguje na pojačane inflatorne pritiske i sprečavanje prenosa efekata poskupljenja, pre svega hrane, na druge cene. Viša referentna kamatna stopa, uz druge već preduzete mere NBS, treba da doprinese padu međugodišnje inflacije u narednoj godini i njenom povratku u granice cilja do kraja 2013. godine, navodi se u saopštenju NBS.

Na rast inflacije, ocenio je Izvršni odbor NBS, u najvećoj meri utiče povećanje cena hrane izazvano lošom poljoprivrednom godinom, čiji će se efekti iscrpsti s novom poljoprivrednom sezonom, a zatim povećanje PDV-a i akciza, kao i očekivani rast regulisanih cena.

Dezinflatoran uticaj imaće i dalje niska agregatna tražnja, a objavljivanje Nacrta fiskalne strategije predstavlja pozitivan signal o rešenosti Vlade da sprovede program fiskalne konsolidacije.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi zakazana je za 6. decembar 2012. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik